ماه رمضان ماهی برای کمک به نیازمندان
ماه رمضان فرا می رسد و سفره افطاریش را پهنو افراد فامیل یا مهمان های دیگرش دوره سفر جمع می کند و به اندازه وعده های غذایی از دست داده روزانه اش و یا حتی بیشتر می خورد و لبخند می زند و خدا را برای اینکه توانایی کافی برای گرفتن روزه به تو داده است را سپاس می گوید فراموش می کند که فلسفه روزه گرفتن در ماه مهمانی خدا چیست ویاد و حمایت از نیازمندان که فلسفه اصلی پشت گرسنگی ماه رمضان است کجاست؟نیازمندی که وقتی سر سفره افطاریش نشسته که هیچ ، تمام سال چیزی برای خوردن ندارد.
هر کار خیر در ماه مبارک رمضان، تکه ای از پذیرایی خداوند از مهمانان مومنی است که دل در بند دنیای فانی ندارند و تنها به ملکوت اعلا می اندیشند، می دانم که تو هم به ارزش کار خیر واقفی و اگر نبودی امروز این مطلب را نمی خواندی، می دانم که می دانی که کمک به نیازمندان در اصل کمک به روح و روان خودمان و قرابت هر چه بیشتر نزد خداوند بخشنده است و رابطه ای بسیار نزدیک بین خدمت به مردم و محبوبیت نزد خداوند متعال وجود دارد چنان که پیغمبر اسلام می فرمایند:”به درستی که برای خداوند، بندگانی است که آنها را برای برآوردن حوائج مردم برگزید که مردم برای رفع حوائج خویش، به آنها پناه میبرند، این بندگان فریادرس از عذاب خداوند در امان خواهند بود”
ماه رمضان با توجه به اینکه صواب کار خیر در آن مضاعف است بهترین فرصت برای کمک به نیازمندان و ایتام است و چه کسی نیازمندتر از مردم سیستان و بلوچستان که متاسفانه در تقسیم منابع ملی به خوبی مورد توجه نشدند و آمار بالایی فقیر هستند . در این ماه با گرفتن دست هر نیازمند دستان ما را خدا خواهد گرفت و دستانی که دست نیازمندان را رها کنند رها خواهد کرد و کسی که دستش در دست خدا باشد هرگز زمین نخواهد خورد کسی که دستش در دست خدا نباشد هرگز از زمین بلند نخواهد شد.
پس بیایید در ماه رمضان به یاری نیازمندان بشتابیم.
سوء تغذیه و کودکان سیستان و بلوچستانی
تغذیه حق همه انسان هاست و کودکان به علت قرار گرفتن در سن رشد بیشتر از همه ما به غذاهای مفید و پر انرژی نیازمندند، این را می دانند و نانی را که هر روز می خرند، لقمه ای را که هر روز فرو می برند را دور می ریزند و حتی اگر دور نمی ریزند به فکر کودکی که در گوشه ای از سیستان و بلوچستان نیستند، اما تو در این دسته جای نمی گیری و حالا که در حال خواندن این متن هستی، بدون شک به وضعیت تغذیه کودکان و وجود سوء تغذیه برای آنها حداقل فکر کرده ای.
سوء تغذیه باعث کوتاهی قد کودکی است که چشمش به دست امدادگرانی است که با کمک تو برایش مواد غذایی لازم را که هرگز کافی نیست تهیه می کنند، کافی است کمی به منطقه کتیج در سیستان و بلوچستان بروی و چند روز از غذا خوردن دست بکشی تا نوزادی را سیر کنی که مادرش چیزی برای خوردن ندارد و دچار اختلال رشد شده و چشم به راه رسیدن ماشین های امدادگرانی است که چشم انتظار دست یاری تو هستند. امروز اگر بلند شوی کودکی پنج ساله را با شاغل کردن پدرش نجات داده ای و اگر کاری نکنی کودک را به جای مدرسه با مشکلات ذهنی و جسمی به خیابان فرستاده ای.
کودکان زیادی درسیستان و بلوچستانی دچار مشکل سوء تغذیه هستند و برای ریشه کن کردن این مشکل،تنها کمک تو باعث ایجاد بستر اشتغال برای خانواده کودک، توسعه کشاورزی و آموزش های صحیح برای نحوه تغذیه کودکان خواهد شد و از همه اینها مهمتر با خرید هر وعده غذایی برای مادر باردار سیستان و بلوچستانی ، احتمال مرگ مادر و نوزاد را کاهش می دهی و به جامعه محرومشان لبخند را هدیه می کنی و هدیه کردن لبخند آسمانی در اولین نگاه مادر به فرزندش بزرگترین هدیه هاست.
حمایت از کودکان کار
کودکی کودکان کار مثل کودکی ما نیست. ما بازی می کنیم و با آنها بازی می شود، ما در آغوش پدرمان لبخند می زنیم آنها اگر پدری داشته باشند چون معتاد است کتک می خوردند، مادر ما برایمان خوراک تهیه می کند و مادر آنها برای تهیه پول خوراک آنها را اجاره می دهد. ما درطول سال درس می خوانیم و آنها در خیابان برای جلب ترحم عابران کتاب فارسی اول دبستان را بغل می کنند و ای کاش تفاوت های ما فقط به همینجا ختم شود و به آزارها و سو استفاده های جنسی و بدنی و روانی نرسد.
کودکان کار خیابانی، خردسالانی هستند که یا بدون حمایت از طرف والدین یا برای حمایت اقتصادی از آنها در خیابان های شهر در مقابل چشم های ما آینده خود را بی گناه از دست می دهند، متاسفانه کودکان بی سرپرستی که مراقب خود هستند به صورت جسمی و روانی مورد سو استفاده قرار می گیرند و اگر به مراقبت نیاز داشته باشند وابسته به گرگ های شرور خیابان شده و توسط آن ها آموزش دیده و خود به گرگی برای دیگران تبدیل خواهند شد، کودکان بدسرپرست هم با اینکه برای حمایت از خانواده فعالیت می کنند، گرفتار باندهای مواد مخدر شده و برای توزیع مواد مخدر مورد سو استفاده قرار می گیرند و اگر حرکتی نکنیم این کودکان به جای زندگی کودکانه درگیر اعتیاد، ایدز و سایر بلایا خواهند شد.
کودکان کار بیشتر از دلسوزی به حمایت صحیح نیازمندند، خریدن یک فال چیزی را حل نمی کند، مهم شناسایی مشکلات اصلی و بر طرف کردن آنهاست، مشکلاتی مثل کم سوادی و بی سوادی، فقر، فراهم نبودن امکانات برای جمعیت زیاد خانواده و انحرافات محیطی با دست نوازش کشیدن بر سرشان در خیابان حل نخواهد شد. اینجاست که موسسات خیریه با استفاده از مددکاران اجتماعی وارد شده و با جلب همکاری سازمان های دولتی مرتبط و سازماندهی صحیح این کودکان و خانواده آنها در صورت وجود خانواده آینده آنها را تغییر می دهند. پس بیایید برای حمایت از کودکان کار در محلی درست هزینه کنیم؛ چنان که حکیم سخن ابوالقاسم فردوسی می فرماید:
به دوزخ مبر کودکان را به پای
که دانا بخواند ترا پاک رای
فقر معیشتی را ریشه کن کنیم
فقر معیشتی بدترین نوع فقر است. تا به حال گرسنه مانده ای؟ آنقدر که وقتی چشمانت لقمه ای را ببیند آب دهانت را قورت بدهی و وقتی بوی غذا به مشامت برسد دلت ضعف برود نه! آنقدر که یادت رفته باشد فرق طعم گوشت با مرغ چیست البته اگر خورده باشی و فقط اسمشان را از بزرگتر ها نشنیده باشی! فقر معیشتی یعنی از گرسنگی نای حرکت نداشته باشی و آنقدر از نظر اقتصادی خانواده ات ضعیف باشد که نتوانی گلوی خشکت را با لیوانی از آب آرامش دهی و چشمانت دنبال چیزی نرم تر از ریگ برای جویدن بگردد تا بتوانی زنده بمانی و نتوانی به چیزی جز خوردن فکر کنی!
فقر معیشتی بستر نا امیدی و مرگ است، اگر پدر یا مادر نیستی، یک لحظه خودت را جای پدر و مادرت بگذار، تصور کن تب کرده ای و پدرت توانایی خرید دارو برای تو ندارد و از مادرت کاری جز دعا برای تو ساخته نیست. در تب دست و پا می زنی و می بینی که پدرت برای فرار از خانه به اعتیاد روی آورده و نور چشمان مادرت از نا امیدی با گریه خاموش شده و آنوقت است که آرزوی مرگ میکنی شاید بعد از مرگ دنیای بهتری در انتظارت باشد!
راه حل ریشه کن کردن فقر معیشتی این درخت سوخته زندگی اجتماعی، در دستان گرمی است که می داند وقتی کسی زمین افتاده و نمی تواند بلند شود، به کمک احتیاج دارد و گره ای که به دست ظلم و نابرابری های اجتماعی در مناطقی مثل کتیج ایجاد شده تنها به دستان نیکوکاری باز خواهد شد که می داند ریشه کن کردن فقر معیشتی تنها یک راه دارد و آن راه جمع کردن نیروی دستانمان در تبری است که دسته اش از جنس ایمان به خوشبختی و تیغه اش کمک های مالی متمرکز ماست و هر ضربه اش که بر ریشه درخت سوخته فقر معیشتی فرو می آید همتی است مردانه که در خط مقدم لبه تیغه، که موسسه خیریه است جمع شده تا فقر معیشتی را ریشه کن کند. بیایید نگذاریم لبه این تبر کند شود.
چنان که استاد شاعران رودکی می فرماید:
مردی نبود فتاده را پای زدن گر دست فتاده ای بگیری مردی
از بین بردن بیکاری و سلامت جامعه
بیکار که باشی اعتیاد می آید و سلامتی می رود، فقر می آید و ایمان می رود، نا امیدی می آید ، تنهایی می آید و ازدواج می رود، گرسنگی می آید و فرهنگ می رود و در این رفتن ها نمی فهمی که چه وقت مفهوم انسان بودن را از دست داده ای، می دانی که ما موجوداتی اجتماعی هستیم که اگر انسان نباشیم سلامت جامعه را به خطر می اندازیم؛ مثلا دزد یا قاچاقچی می شویم و یا تنمان را برای تکه ای نان می فروشیم، دروغ می گوییم و حتی آدم می کشیم!
از بین بردن بیکاری سلامت جامعه را تضمین می کند،فراموش نکنیم کارآفرینی مستلزم سرمایه های بزرگ نیست، با کمک های من و تو، کشاورزی زمینی را آباد خواهد کرد و آن زمین راهی برای برگشت از دست رفته هایش خواهد ساخت. جوانی آموزش خواهد دید تا به جای کشته شدن در یکی از باند های قاچاق، روی سرزمین غنی از معادن سیستان و بلوچستان مشغول به کار شود و با دختری ازدواج کند که بعد از کمک تو معلمی برای کودکان روستایی منطقه کتیج شده و کودکانی که به جای کار در خیابان، مشغول درس خواندن در مدرسه ای هستند که کارگرهایی که تو مزد آنها را پرداخت کرده ای برایشان ساخته اند و فردا هر کدام به اندازه ای توانمند خواهند شد که بتوانند دست نیازمندان دیگر را بگیرند و به کاری مشغولشان کنند.
معضل بیکاری ستون خانه فقر است و با خراب کردن این ستون بنای فقر فرو خواهد ریخت و از خرابه های بنا سیمرغ رفاه اجتماعی بلند خواهد شد و با آتشی که گرمای کمک های شما برای کارآفرینی و ایجاد اشتغال زادگاه زال ساخته ریشه های فساد اجتماعی را خواهد سوزاند پس بیایید دست هایمان را به هم بدهیم تا بیکاری که یکی از معضلات این دیار است را از بین ببریم. وقتی که جوانان وطن مشغول کار شوند به گفته ملک الشعرای بهار سرمایه ای برای ایران عزیز خواهد شد که هرگز از بین نخواهد رفت:
برو کار می کن مگو چیست کار که سرمایه جاودانیست کار
وضعیت نیازمندان سیستان و بلوچستان
نیازمندان واقعی گداهای خیابانی که هر روز می بینی، نیستند. وقتی نان خانه نداشته باشی و نتوانی دستت را برای طلبش بلند کنی نیازمندی، فکر کن فقط یک لحظه فکر کن، فرزندت مقابل چشمانت در تب بسوزد و پزشکی در اطرافت نباشد که معاینه اش کند و اگر باشد قادر به تهیه داروهای مورد نیازش نباشی، مادر باشی و نوزاد چند روزه ات دچار اختلال رشد شده باشد و پدر باشی و کاری نداشته باشی تا سرت را وقت نیاز خانواده ات بالا بگیری؛ اینها تنها گوشه ای از وضعیت نیازمندان سیستان و بلوچستان است؛ منطقه ای که مانند شهر سوخته اش، امروز دچار خشکسالی است و مردمش طبق آمارهای رسمی زیر خط فقر هستند.
سیستان و بلوچستان مهد رستم دستان، امروز آنقدر ضعیف شده، که اگر دستی برای یاری به سمتش دراز نشود، محرومتر خواهد شد.
فکر کن که شاهنامه مدام از سرزمینت سخن بگوید و سواد خواندن یک بیت از شعرهایش را نداری که هیچ، حتی وقت فکر کردن به خواندن شعر را نداشته باشی و درد بزرگتر اینکه اصلا ندانی فردوسی در مورد سرزمین تو صحبت کرده است و با این پیشینه فرهنگی قوی تحت هجوم فرهنگی کشورهای بیمار دیوار به دیوارت قرار بگیری.
پس بیایید دست در دست هم دهیم تا:
مبادا که ایران ویران شود کنام پلنگان و شیران شود
ساخت مدرسه برای دانش آموزان سیستان و بلوچستان
ساخت مدرسه مبارزه با بی سوادی است، بوی ماه مهر که می پیچد کودکی دست در دست پدر یا مادرش با طلوع آفتاب از تاریکی فاصله گرفته و با سلاح قلم به جنگ جهل و عدم استقلال می رود و رویای آینده ای درخشان را با چراغ علم روشن می کند. این رویا واقعیتی است که در بسیاری از نقاط ایران عزیزمان اتفاق نمی افتد. به طور مثال کودک سیستان و بلوچستانی اگر پدری داشته باشد که برایش قلم بخرد آن هم در صورتی که قدرت خرید قلم را داشته باشد، مدرسه ای مناسب وجود ندارد که بخواهد با رفتن به آن آینده را دنبال کند و اگر مدرسه ای هست متاسفانه توان ورود به آن را از نظر مالی ندارد و یا مدرسه از نظر حداقل امکانات مورد نیاز برای تحصیل آنقدر ضعیف است که محل مناسبی برای تحصیل علم محسوب نمی شود.
گاهی مدرسه ای در خرابه ای که هرگز حاضر نمی شوی فرزندت را به آنجا بفرستی، مدرسه ای که به جای نیمکت، خاک پذیرای دانش آموزی است که به امید آینده ای بهتر در آن حاضر می شود، از کامپیوتر که نیازی ضروی برای مدرسه های امروزی است که هیچ از دیواری که کلاس درس را تشکیل داده خبری نیست. به جای ویدئو پرژکتور و تخته وایت برد، تخته سیاهی هست که حتی در مدرسه های دوران کودکیت استفاده نمی شدند و مدرسه آنقدر گرم یا سرد نیست که بتوانی در زمستان و یا تابستانتوجهت را به درس معطوف کنی.ساخت مدرسه برای دانش آموزان مناطق محرومی مانند دانش آموزان سیستان و بلوچستان نه تنها کمک به افزایش نرخ امید به آینده در میان مردم خواهد شد بلکه باعث کاهش معضلات اجتماعی نظیر فاجعه کودکان کار، بی سوادی، اعتیاد می گردد. ساخت هر مدرسه دریچه ای است به آینده ای روشن برای درخت زندگی ایران و این بار وقتی درخت ما بار دانش بگیرد، سرمان را با افتخار بالا می گیریم و می گوییم ما ایرانی هستیم و از کشوری می آییم که حتی یک بی سواد هم ندارد پس به امید آن روز بیایید همه با هم مدرسه ای بسازیم برای دانش آموزان سیستان و بلوچستان.
آمار کمبود مدرسه و کلاس درس :
لیست فضای های آموزشی و کلاس های درس مورد نیاز در شهرستان فنوج و بخش کتیج 1
ردیف |
نام روستا |
ساخت مدرسه |
تعداد کلاس |
کلاس درس |
متراژ |
مبلغ هر متر به تومان اجری / تگری / |
مبلغ هر متر به تومان آجر سفال . |
توضیحات و حصارکشی |
1 |
ریتک |
3 کلاسه راهنمایی |
3 |
– |
132 |
9 میلیون تومان |
10 میلیون تومان |
حصار کشی- |
2 |
مگان مسور |
2 کلاسه |
– |
|
30 |
|
|
حصار کشی |
3 |
دلکوک |
– حصار کشی |
– |
|
30 |
|
|
حصار کشی |
4 |
بنگر |
– حصار کشی |
– |
|
30 |
|
|
حصار کشی |
5 |
کوه تنجیلان |
– حصار کشی |
– |
1 |
72 |
|
|
حصار کشی- |
6 |
محمد آباد کتیج |
– حصار کشی |
|
– |
46 |
|
|
حصار کشی |
7 |
هیکان / |
– حصار کشی |
– |
|
1000 |
|
|
حصار کشی — |
8 |
|
|
|
– |
|
|
|
حصار کشی |
9 |
پوتر/ |
– حصار کشی |
– |
1 |
30 |
|
|
حصار کشی |
10 |
کم شهر بالا |
– حصار کشی |
1 |
|
|
|
|
حصار کشی |
11 |
کم شهر پائین /حصار کشی |
1 کلاس |
— |
1 |
1000 |
|
|
حصار کشی- |
12 |
بیرمین /حصار کشی |
– حصار کشی |
|
|
|
|
|
حصارکشی- |
13 |
گیران |
6کلاسه / |
6 |
|
1000 |
|
|
حصارکشی- |
14 |
درگی /حصار کشی |
– |
– |
– |
– |
|
|
حصار کشی |
15 |
گسپردن |
– حصار کشی |
|
|
|
|
|
|
لیست فضای های آموزشی و کلاس های درس مورد نیاز در شهرستان فنوج و بخش کتیج 2
ردیف |
نام رو ستا |
ساخت مدرسه |
تعداد کلاس |
کلاس درس |
متراژ |
مبلغ هر متر به تومان اجری / تگری |
مبلغ هر متر به تومان آجری |
توضیحات و حصارکشی |
1 |
کتیج |
8کلاسه پسرانه |
12 |
– |
600 |
9 میلیون تومان |
10میلیون تومان |
حصار کشی- |
2 |
کتیج |
8کلاسه و خوابگاه دخترانه |
12 |
خوابگاه و… |
3000 |
|
|
حصار کشی- |
3 |
کتیج |
6 کلاسه پسرانه |
4 |
– |
230 |
|
|
حصار کشی- |
4 |
کتیج |
کتابخانه |
|
|
150 |
|
|
حصار کشی- |
5 |
کتیج |
آزمایشگاه |
|
|
120 |
|
|
حصار کشی- |
6 |
کتیج |
مهد کودک |
|
|
120 |
|
|
حصار کشی- |
7 |
محترم آباد |
8کلاسه |
8 |
|
400 |
|
|
حصار کشی- |
8 |
محترم آباد |
مهد کودک |
|
|
120 |
|
|
حصار کشی- |
9 |
محترم آباد |
آزمایشگاه |
|
|
120 |
|
|
حصار کشی- |
10 |
محترم آباد |
کتابخانه |
|
|
150 |
|
|
حصار کشی- |
11 |
گزان بزی |
1کلاسه |
2 |
– |
72 |
|
|
حصار کشی |
12 |
رمش/حصار کشی |
|
3 |
|
1000 |
|
|
حصار کشی- |
13 |
گورد /حصار کشی |
– |
– |
|
1000 |
|
|
حصار کشی |
14 |
جمعه آباد سهرانی |
2 کلاسه |
|
|
72 |
|
|
حصار کشی |
15 |
آب انبار / |
حصار کشی |
|
|
2000 |
|
|
حصار کشی- |
لیست فضای های آموزشی و کلاس های درس مورد نیاز در شهرستان فنوج و بخش کتیج 3
ردیف |
نام روستا |
ساخت مدرسه |
تعداد کلاس |
کلاس درس |
متراژ |
مبلغ هر متر به تومان آجری / تگری |
مبلغ هر متر به تومان آجری |
توضیحات وحصار کشی |
1 |
کلدانک /حصار کشی |
|
|
|
|
9 میلیون توملن |
10 میلیون تومان |
حصار کشی |
2 |
سیاهکان /حصار کشی |
|
|
– |
|
|
|
حصار کشی- |
3 |
کتیج ابتدایی نیمه کاره |
|
|
6 |
320 |
|
|
حصار کشی- |
4 |
ذرتی/حصار کشی |
|
|
– |
|
|
|
حصار کشی |
5 |
آهوگان /حصار کشی |
|
|
|
|
|
|
حصار کشی |
6 |
گدامک /حصار کشی |
|
|
|
|
|
|
حصار کشی |
7 |
بمدوست /حصار کشی |
|
|
|
|
|
|
حصار کشی |
8 |
نظام آباد /حصار کشی |
دو کلاسه |
2 |
|
72 |
|
|
حصار کشی |
9 |
کهنان کوردان/حصار کشی |
|
|
|
|
|
|
حصار کشی |
10 |
ریگ آباد/حصار کشی |
1کلاسه |
2 |
|
72 |
|
|
حصار کشی |
11 |
گوجکوه /حصار کشی |
|
|
|
|
|
|
حصار کشی |
12 |
دروگر/ |
1کلاسه |
1 |
|
45 |
|
|
حصار کشی |
13 |
شهروک |
2کلاسه |
2 |
|
72 |
|
|
حصار کشی |
14 |
جوانجاه |
یک کلاسه |
|
|
|
|
|
حصار کشی |
15 |
چاهانک /حصار کشی |
|
|
– |
|
|
|
حصار کشی |
16 |
متری/ حصار کشی |
یک کلاسه |
|
|
45 |
|
|
|
در ماه مهر به دانش آموز نیازمند مهربانی را بیاموزیم
ماه مهر که آغاز می شود، دانش آموزان قلم در دست به مقدس ترین جبهه عالم در مقابل جهل می روند تا با یادگیری مسائل مختلف علمی و فرهنگی آینده را با نور علم روشن کنند. ماه مهر که آغاز می شود، بوی خوش آگاهی در فضای سنگر های علم و دانش می پیچد و لکه های جا مانده از ناآگاهی پاک می شوند. کاش این اتفاق در تمامی ایران من می افتاد.
ماه مهر که آغاز می شود، دانش آموزی بدون قلم می ماند، دیگری مدرسه ای ندارد و یکی دیگر که کاغذی در خانه اش ندارد به جای لذت بردن از رایحه شیرین آگاهی در مدرسه برای فروش کاغذهای فالی که خبر از نیاز به آگاهی از آینده می دهند راهی خیابان ها می شود. ماه مهر که آغاز می شود کودکی کتاب ندارد که داخل کیفی که مادرش از میان سطل زباله برایش پیدا کرده، بگذارد و کودکی دیگر که کتاب فارسی اول دبستان را بین کتاب های دور ریخته شده پیدا کرده معلمی ندارد که نحوه استفاده از کتاب را به او آمورش دهد. مهمتر از همه اینها گاهی تخته سیاهی نیست که معلمی از آن برای دانش آموزانی که به زحمت به جای مدرسه در چادری برای تحصیل علم جمع شده اند استفاده کند.
حمایت از دانش آموزان نیازمند، حمایت از علم و دانش و مبارزه با جهل و ناآگاهی است، ما در موسسه خیریه خادمین کتیج با کمک شما به حمایت از دانش آموزانی در سیستان و بلوچستان می پردازیم که لیاقت و استعداد رسیدن به بالاترین مدارج علمی و خدمت به اجتماعشان را دارند، پس بیایید با هم در ابتدای سال تحصیلی به کمک دانش آموزان نیازمند بشتابیم و در ماه مهر، مهربانی را به نورهای امید آینده بیاموزیم تا دانش آموزی در سال تحصیلی جدید به خاطر مسائل مالی خارج از مدرسه نماند. پس بیایید که حضرت حافظ نگوید:
شهر یاران بود و خاک مهربانان این دیار مهربانی کی سر آمد شهریاران را چه شد
حمایت از ساخت مسکن برای نیازمندان
مسکن فقط یک چهار دیواری نیست، مسکن یعنی قدمی در استقلال فردی یعنی حیثیت اجتماعی خانواده یعنی فضای خوشبختی و محل آسایش و پناهگاهی در مقابل سرما و گرما و سایر گزندهای طبیعی، پس مسکن یکی از مهمترین نیازهای انسان برای احساس امنیت فیزیکی و روانی است. فرض کن خانه ای نباشد که به آن برگردی، شب های سرد و روزهای بارانی پناهگاهی نداشته باشی و زمانی که طوفان می آید کپری را که تنها محافظ تو در مقابل باران است از روی سرت بردارد و در بیابان پخش کند؛ این فرض ها تو زندگی هر روز بعضی از اقشار ضعیف سیستان و بلوچستان است.
ساخت مسکن برای نیازمندان جامعه علاوه بر ایجاد حس امنیت برای آنها، کابوس از دست دادن سرپناه را تبدیل به رویای استقلال کرده و حتی در مواردی باعث جلوگیری از مهاجرت ها به قصد حاشیه نشینی در گوشه و کنار شهرهای بزرگ و تقویت حس مالکیت آنها نسبت به محل زندگی و آباد کردن آن خواهد شد.با ساخت هر خانه زوجی زندگی خود را آغاز خواهند کرد، کودکی از مدرسه به خانه بر خواهد گشت و در محیط امن آن به مطالعه خواهد پرداخت و پیرمردی در شب های سرد بیابان نخواهد مرد.
البته نیازمندان بدون حمایت های مالی قادر به ساخت مسکن های استاندارد برای خود نیستند تمرکز این کمک های مالی و شناسایی نیازمندان توسط موسسات خیریه با جمع کردن کمک های من و تو آغاز خواهد شد. هر قدمی که برای کمک بر می داری مانند ملاتی تکه های امید نیازمندان را به هم متصل خواهد کرد و هر مبلغی که می پردازی تبدیل به قسمتی از محل رشد کودکی خواهد شد که فردا برای ایران ما افتخار آفرین خواهد بود دست های من و تو وقتی به هم وصل می شوند مانند چوب های نازکی هستند که در کنار هم شکستشان غیر ممکن است و همین دست ها سر پناهی مستحکم برای نیازمندان خواهد شد. پس پناهی باشیم برای نیازمندان تا خداوند پناهمان دهد، چنان که حضرت حافظ می فرماید:
جز آستان توام در جهان پناهی نیست سر مرا به جز این در حواله گاهی نیست
مبارزه با فقر راه نجات جامعه
فقر از هر دری بیاید، دین و ایمان از در دیگر خواهد رفت، فقر فردی باشد یا اجتماعی، اقتصادی باشد یا فرهنگی، فقر است، مهم این نیست که نسبت به چه چیزی ایمان داریم، مهم این است که ایمان علت امید است و بدون امید فرد و جامعه نابود خواهد شد.پس مبارزه با فقر راه نجات جامعه است.
فقر اجتماعی یعنی وقتی استعداد داری امکان آموزش برای پرورش آن نیست، یعنی تخصص داری و مکانی برای استفاده از آن تخصص وجود ندارد، یعنی بین فرزند تو و فرزند همسایه ات تبعیض قائل شدن، یعنی امکانات اولیه درمانی برای فرزند بیمارت موجود نباشد و یعنی های بسیار زیاد دیگری که گفتنش درد جامعه را درمان نمی کند.
.
این که چگونه با فقر مبارزه کنیم سوالی است که سال ها ذهن بشر را به خودش معطوف کرده و خوشبختانه راه حل های بسیاری در نتیجه سال ها تحقیق و تجربه دست آمده که نیاز به هماهنگی ها گسترده و متمرکز کردن کمک های کوچک و بزرگ دارد و توسط من و تو به صورت فردی قابل انجام نیست، برای مبارزه با فقر اجتماعی در منطقه های محروم، نیاز به فراهم کردن بستر آموزش برای کودکان و بزرگسالان و محیط تولیدی برای نیروی کار و فضای درمانی برای حفظ سلامت و بهداشت جسمی و روانی خانواده ها است و به یاد داشته باش که کمک به یک فقیر مثل دادن ماهی به انسان گرسنه به جای یاد دادن ماهیگیری است.
وضعیت فقر در سیستان و بلوچستان و به خصوص در منطقه کتیج بیشتره و بستر مناسب برای تحصیل و کار و درمان وجود ندارد و نیاز به رسیدگی صحیح و سازمان یافته را می توانی با یک نگاه احساس کنی، پس حرکت کن با کمک به نیروهای آشنا به منطقه و دست های قابل اطمینان موسسات خیریه فعال در منطقه قدمی برای مبارزه با فقر بردار، مهم نیست که این قدم چقدر کوچک یا بزرگ باشد، مهم این است که قدمی برداری تا امید در دل جامعه زنده بماند.پس اگر هنوز کرامت امید در دلت روشن است به گفته حضرت حافظ برای روشن کردن نور امید عمل کن:
ای صاحب کرامت، شکرانه سلامت
روزی تفقدی کن درویش بی نوا را
به چهره فقر در گوشه و کنار شهرهای سیستان و بلوچستان نگاه کن!
هیچ می دانی در گوشه و کنار شهرهای سیستان و بلوچستان چه می گذرد؟ جایی که حاشیه نشینی و فقر در چشمان کپر ها فریاد می کشد، اعتیاد جانشین بوی خاطره انگیز خاک شده و کودکان به جای درس خواندن به خیابان ها برای کار فرستاده می شوند و بسیاری از جوانان به جای خدمت به جامعه جذب اعتیاد و گروه ها بیمار شده اند که سرنوشت بدتری از مرگ را برایشان رقم بزنند؟
می دانم که ندیده ای، می دانم که نمی دانی،خوابیدن در بستری از خاک، بدون آب و غذا و حتی امید به آینده، چه حسی دارد، شنیدن مثل دیدن نیست و اگر دیده باشی لحظه ای آرام نخواهی گرفت. چنان که شیخ اجل سعدی می فرماید:
بنی آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار
برای پیدا کردن و کمک به نیازمندان و حمایت از آنها لازم نیست که جای دوری بروی، کافی است چشمهایت را باز کنی و نگاهی به چهره فقر معیشتی و آموزشی در گوشه و کنار سیستان و بلوچستان بیندازی، برای اصلاح این چهره حتما احتیاجی به کمک های میلیاردی نیست،حتی با هزینه کمترین مبلغ در جایی درست، می توانی قدمی برای زیباتر کردن چهره ایران برداری؛ با هزار تومان شاید چیزی برای تو عوض نشود اما همان هزار تومان یعنی کودکی مداد در دست می گیرد، آجری به آجر های مدرسه اضافه می شود و جوانی به جای عضویت در باندهای مواد مخدر، به کار ساخت مدرسه روی می آورد و از همه مهمتر لبخندی روی لب های مادری می نشیند که تنها امیدش دستان نیکوکار من و توست.
چهره فقر در گوشه و کنار شهرهای سیستان و بلوچستان به دست من و تو پاک خواهد شد، کافی است قدمی برداری، کافی است نگاهی کنی.
بیایید موسسه های خیریه را یاری کنیم
هر موسسه خیریه شعله ای است در تاریکی نیاز نیازمندی که نمی شناسی، همسایه ای که شاید در چند قدمی تو باشد و از حالش بی خبر باشی یا آنقدر دور از تو باشد که هرگز صدای مظلومیتش به گوشت نرسد. نیازمندی که فرزندش در بستر بیماری است، دختر دم بختش جهیزیه ای ندارد، آنقدر پیر یا ناتوان است که قادر به کار نیست یا اگر هست کاری ندارد و در تاریکی فقر چنگ به ایمانی زده که با نور شعله موسسه های خیریه روشن شده و اگر هیزمی به شعله نرسد، شعله خاموش خواهد شد.
موسسه های خیریه چهار دیواری های گرمی هستند در مقابل سرمای نابرابرهای اجتماعی، وقتی دختر فال فروشی که نمی شناسی روی سنگ فرش خیابانی سرد تر از تنهایی خوابیده و چشم به راه دستی است که در چهار دیواری را باز کند و با هجوم گرمای نوع دوستی تنهایی اش را فراری دهد، تا دست تو نباشد دری باز نخواهد شد.
هر موسسه خیریه، دری است از رحمت خداوند وقتی که ناآگاهی جامعه را به سوی بی رحمی و فاصله گرفتن از مفهوم انسانیت هدایت می کند، وقتی که نیکوکاران، نیازمندان را نمی شناسند و نمی بینند، وقتی که متهاجرین، جای نیازمندان واقعی را در چشمان ما گرفته اند؛موسسه های خیریه به دنبال وصل نیکوکاران به نیازمندان واقعی هستند. این موسسات با شناسایی نیازمندان واقعی به صورت سازمان یافته و شناسایی نیازهای منطقه ای در هر گوشه از کشور عزیزمان، کمک های کوچک را قطره قطره در کنار هم جمع می کنند تا دریایی از محبت دنیای اجتماع ما را زیبا کند.
یاری موسسه های خیریه یاری دست هایی است که جمع شده اند تا شعله امید خاموش نشود و یاری دست هایی است که چهار دیواری ها گرم برای نیازمندان فراهم کرده اند و ریختن نیکی در دجله ای است که بیابان فقر کشورمان را از بین خواهد برد. موسسه های خیریه به یاری شما نیازمندند. چنان که شیخ عطار نیشابوری می فرماید:
تو چون درماندگان را دستگیری سزد گر بنده خود را پذیری
کودکان قربانی معضل اعتیاد
اعتیاد یک بیماری است که مثل ماری بزرگ دور بدنت می پیچد و آنقدر فشارت می دهد تا استخوان های شرف، حیا و غرور را داخل بدنت خرد کند و از تو چیزی جز نیاز باقی نماند. آن وقت است که تو می مانی و نیاز برای تهیه موادی که بدنت را ذره ذره به سمت مرگ و نابودی می برند. دیگر نه آبرو برایت مهم است نه خانواده و نه حتی زندگی، و این یعنی زندگی اطرافیانت هم قربانی مواد می شود. دخترت را می فروشی تا مواد بخری، پسرت را به خیابان می فرستی تا به جای درس خواندن کار کند و پول مواد تو را در بیاورد. آنقدر پیش می روی که خانه ای اگر داشته باشی دود می شود و خانواده ات در رگهایت تزریق می شوند تا لحظه ای آرام بگیری؛ یک لحظه فقط یک لحظه به چهره این کابوس فکر کن و بگو آیا سلامتی جای شکر ندارد؟
کودکان قربانی اصلی این بلای خانمان سوز هستند. اعتیاد می آید و پدرش دیگر آن پدر سابق نیست و به جای دست نوازش روی سرش او را اجاره می دهد، مادرش به جای روشن کردن زیر ظرف خوراکی فقط سوزنی که مواد لعنتی روی آن قرار دارد را روشن می کند و خودش اگر از شکم مادر معتاد بیرون نیاید آنقدر در معرض مواد قرار خواهد گرفت که معتاد خواهد شد. اعتیاد وقتی امیدی به آینده وجود ندارد راحت تر وارد زندگی قربانی اش می شود و نیازمندان مناطق محروم به همین علت در معرض خطر بیشتری نسبت به سایر اقشار جامعه قرار دارند.
خطر اعتیاد و آسیب های ناشی از آن در مناطقی مثل سیستان و بلوچستان بسیار بیشتر از سایر نواحی کشور است چون این منطقه محروم دارای مرز مشترک با کشور افغانستان و پاکستان است که از تولید کننده های اصلی مواد مخدر در جهان می باشد. لذا کمک به مدرسه سازی، ایجاد بستر تولید و اشتغال، ساخت اماکن مسکونی و درمانی و همچنین آموزش صحیح برای پیشگیری از اعتیاد و احداث کمپ های ترک اعتیاد تنها راه جلوگیری از اعتیاد و نجات کودکانی است که قربانی اصلی این معضل خانمان سوز هستند. پس بیایید با کمک به مردم مظلوم سیستان در ارتقای اعتبار ایران عزیزمان آن چنانکه صائب تبریزی می فرماید بکوشیم:
از اعتبار اگر دگران معتبر شوند در ترک اعتیاد بود اعتبار ما
تضمین سلامتی کودکان با کمک به ساخت اماکن درمانی در منطقه
اماکن درمانی تنها محلی برای درمان بیماری ها نیستند هر مطب، درمانگاه و یا بیمارستان به جز وظیفه درمان بیماران وظیفه پایش و کنترل سلامتی و پیشگیری از وقوع بیماری های واگیردار و نجات جان بیماران را بر عهده دارد و وجود این اماکن در هر گوشه از ایران عزیزمان که مردم ما در آن ساکن هستند امری حیاتی است. نوزادان و کودکان بیشتر از تمام اقشار جامعه به دلیل ضعف جسمانی و رشد سریع و نیاز به واکسن های مختلف بیشتر به رسیدگی های پزشکی نیازمندند.
کمبود اماکن درمانی در خارج از محدوده های شهری، سختی راه و هزینه های رفت و آمد و مهمتر از همه هزینه های درمانی باعث عدم مراجعه بیماران به پزشک و حتی مرگ آنها می شود، نوزادانی که تحت مراقبت های پزشکی اولیه قرار نمی گیرند قربانی هپاتیت، فلج اطفال و بسیاری از بیماری های دیگر خواهند شد.
تضمین سلامتی کودکان بیمار مستلزم ساخت اماکن درمانی است و ساخت این مکان ها در حد استاندارد و با تجهیزات مناسب نیاز به هزینه زیادی دارد. تعداد درمانگاه ها و بیمارستان های استان سیستان و بلوچستان آنقدر کم است که اصلا پاسخگوی نیاز استان نیست، در مناطقی مثل کتیج اماکن درمانی مناسب وجود ندارد.
کمک به ساخت اماکن درمانی، کمک به تضمین سلامتی کودکان و حمایت از سلامتی کودکان تضمین آینده این مرز و بوم است. زندگی بزرگترین هدیه خداوند به انسان است و نجات جان یک انسان شکر نعمتی است که به ما داده شده، پس بیایید با کمک به ساخت بیمارستان ها و درمانگاه ها در مناطق محروم قدمی به سوی ایرانی سلامت برداریم. اگر همین امروز آجری به آجرهای خانه های بهداشت منطقه کتیج اضافه کنیم فردا نوزادی بدون مشکلات ژنتیکی و یا از دست دادن مادرش به دنیا خواهد آمد و کودکی تحت کنترل های پزشکی دچار اختلال رشد نخواهد شد. بیایید از همین امروز با حمایت از ساخت اماکن درمانی نوش دارو را قبل از مرگ سهراب به مقصد برسانیم. پس برای کمک به این مهم آنچنان که مولانا می فرماید عمل کنیم
اگر دوریم رحمت شو وگر عوریم خلعت شو
وگر ضعفیم صحت شو وگر دردیم درمان شو